Volg ons op Twitter

Sportgeneeskunde

Tips

Tips om de winter te doorstaan

In de winter kunnen de weersomstandigheden niet altijd ideaal zijn. Regen, mist, vroeg donker, ijzige wind, zon in besneeuwd landschap en grauwe waterkou. U kunt zich voor het hardlopen op alle weertypes kleden. Het vraagt misschien meer aanpassingen. Daarom bespreken we verschillende omstandigheden en geven daarbij behorend tips en kledingadviezen.

Op onze speciale pagina over 'winterrunning' treft u tips aan over:
  • Kleding
  • Lopen in de sneeuw
  • Lopen op een zonnige koude dag
  • Lopen bij minder zicht

Ga naar het artikel ‘Winterrunning’ via www.sportzorg.nl/nieuws/actueel/tips-om-de-winter-te-doorstaan.html.

Beginnen met hardlopen

Iedereen kan hardlopen. Het maakt niet uit of u vrouw of man, dik of dun, jong of oud bent. Hardlopen is gezond, leuk en ontspannend. Op Sportzorg.nl is een handleiding te vinden met alle tips voor beginnende hardlopers. In drie hoofdstukken worden vragen beantwoord zoals:

  • Kan ik zomaar beginnen met hardlopen?
  • Hoe kies ik mijn hardloopschoenen?
  • Hoe moet ik trainen?
  • Hoe moet ik omgaan met pijn tijdens of na het hardlopen?
  • Wanneer is sportmedisch advies noodzakelijk?

Aan de handleiding is ook een trainingsschema toegevoegd. Uniek aan dit trainingschema is dat het rekening houdt met pijntjes/blessures. Veel lopers klampen zich vast aan een bepaald schema. Ook wanneer er pijntjes zijn blijven ze het schema aanhouden. Uiteindelijk komen ze bedrogen uit! Het einddoel wordt niet bereikt. Jammer! Het schema uit de handleiding houdt rekening met pijntjes en geeft eventueel een alternatieve training aan.

Ga naar de handleiding 'Beginnen met hardlopen' op www.sportzorg.nl/beginnenmethardlopen.

Tips voor blessurepreventie

Op de site www.voorkomblessures.nl van VeiligheidNL zijn nuttige tips te vinden voor het voorkomen van blessures bij diverse sporten.

Blessure opgelopen? 

Op de website www.sportzorg.nl is nuttige informatie te vinden over wat te doen als u een blessure hebt opgelopen en daar vragen over hebt. Ook vindt u de juiste weg naar de beste sportmedische zorg.

Informatie en filmpje over supercompensatie

Ga naar http://www.sportzorg.nl/beginnenmethardlopen.

Gouden tips voor beginnende hardlopers

Sportzorg.nl, de voorlichtingssite van de Vereniging voor Sportgeneeskunde, heeft in samenwerking met diverse experts op het gebied van hardlopen informatie verzameld om de beginnende hardloper beter op weg te helpen, zodat ze vooral kunnen blijven lopen en niet uitvallen door een blessure. De groep experts bestaat uit sportartsen, hardlopers van diverse niveaus, bewegingswetenschappers en trainers/coaches. Daarnaast zijn belangrijke partijen als de Atletiekunie en VeiligheidNL bij de groep betrokken. Vanaf vandaag is de handleiding te lezen op www.sportzorg.nl/beginnenmethardlopen.