Volg ons op Twitter

Sportgeneeskunde

Inspanningstest

14-11-2015

Regelmatig komt bij ons de vraag van hardlopers, waarom de inspanningstesten met ademgasanalyse op de fiets gedaan worden.
De fietsvorm is de enige manier om betrouwbaar uw hartritme en hartdoorbloeding (kransslagvaten) te beoordelen tijdens inspanning. Dit is niet mogelijk wanneer de inspanningstest op de loopband wordt gedaan.
Op de fiets kan in tegenstelling tot op de loopband uw zuurstofpolscurve(= pompfunctie hart) en de zuurstofopname( VO2) curve worden bepaald. Recente inzichten uit de literatuur geven aan dat met deze twee extra meetinstrumenten met zeer grote precisie hart-vaat ziekten zoals kransslagader vernauwingen en hartfalen in een vroeger stadium kunnen worden opgespoord in vergelijking met een klassieke inspanningstest met alleen inspanningshartfilmpje( ECG).


Binnenkort is er ook de mogelijkheid om een inspanningstest op de loopband te doen.
Als hardloper loopt u tenslotte makkelijker dan dat u fietst en daarom kan de maximale hartfrequentie en maximale zuurstofopname (VO2 max), maar ook uw omslagpunt anders liggen dan op de fiets. Sportspecifiek testen geeft een nauwkeuriger beeld van uw  maximale hartfrequentie, VO2 max, hartfrequentie omslag- of verzuringpunt en van uw VO2 opname -omslagpunt. 
 
Echter zijn er cardiale of andere klachten dan zal er absoluut een inspanningstest op de fiets gedaan moeten worden.