Persbericht
21 november 2024
Week van de Sportgeneeskunde: Extra aandacht voor de veelzijdigheid van de sportarts
Bilthoven – Van 24 tot en met 30 november 2024 organiseren de sportartsen in Nederland de Week van de Sportgeneeskunde, waarin zij aandacht vragen voor de veelzijdigheid van de sportgeneeskunde. De sportarts is medisch specialist in beweegzorg en houdt zich niet alleen bezig met het voorkomen en behandelen van blessures bij (top)sporters, maar ook met niet-sporters en mensen met (chronische) aandoeningen die meer willen bewegen. Steeds meer Nederlanders krijgen een aandoening die verband houdt met een gebrek aan beweging. De sportarts werkt multidisciplinair en schrijft ‘bewegen’ als medicijn voor. Zo draagt hij bij aan een gezondere en vitalere samenleving.
De sportarts is veelzijdig
De sportarts is tien jaar geleden erkend als medisch specialist gericht op beweegzorg en is er voor iedereen die beweegt of wil gaan bewegen. Harry van der Zaag, directeur van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG): ‘De afgelopen jaren heeft de sportgeneeskunde zich als vakgebied verder ontwikkeld. De sportarts is veelzijdig: hij houdt zich niet alleen bezig met het voorkomen en behandelen van blessures bij (top)sporters, maar ook met niet-sporters en mensen met (chronische) aandoeningen die meer willen bewegen, pijnvrij willen bewegen of onbegrepen (pijn)klachten hebben. Hij is er ook voor je als bewegen niet lukt. Bijvoorbeeld door beweegangst, wat kan optreden na een ernstige blessure of door deconditionering bij chronische aandoeningen. Of je nu jong, oud, sporter of niet-sporter bent, de sportarts is er voor jou.’
Multidisciplinair
De kennis die een sportarts opdoet bij het onderzoeken en behandelen van (top)sporters vertaalt hij naar de ‘gewone’ bewegende mens. De sportarts kan op basis van inspanningsdiagnostiek de juiste diagnose stellen en een programma op maat maken, waardoor je gericht werkt aan je conditie en fitheid. Een andere kracht van de sportarts is dat hij multidisciplinair werkt. Hij werkt veel samen met onder meer fysiotherapeuten, orthopeden, cardiologen en huisartsen, zodat een sporter of patiënt het beste kan worden geholpen.
Persoonlijk beweeg- en trainingsadvies
Ook mensen met een beperking en mensen met chronische aandoeningen zoals artrose, diabetes, kanker en astma kunnen bij een sportarts terecht wanneer zij aan hun gezondheid en/of conditie willen werken of klachten hebben rondom bewegen. De sportarts kijkt naar hoe iemand zijn lichaam belast en naar wat het aan kan en geeft je een persoonlijk beweeg- en trainingsadvies. Dit zorgt voor verbetering van conditie en prestatie. Lichamelijke activiteit en training kunnen ook bijdragen aan een gunstiger verloop en minder bijwerkingen bij bijvoorbeeld een kankerbehandeling en het bevorderen van herstel na een operatie of behandeling. Dit is de achterliggende gedachte van de richtlijn Fysieke fitheid van mensen met en na kanker, die is samengesteld door onder meer sportartsen en binnenkort wordt gepubliceerd.
Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres
In de Week van de Sportgeneeskunde vindt het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres plaats, dit jaar voor de twintigste keer. Op 28 en 29 november 2024 komen nationale en internationale sprekers naar Vianen om over hun wetenschappelijke onderzoek te praten en deze informatie te delen. Speciale aandacht zal hier zijn voor misstanden in de sport, zoals grensoverschrijdend gedrag en te zware prestatiedruk. Laura Menenti, hoofd bureau regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, zal hier een keynote-presentatie over houden. In de parallelsessie ‘Grensgevallen – verantwoordelijkheden van zorgverleners met misstanden en grensoverschrijdend gedrag in de sport’ gaat onder meer sportarts Mannes Naeff in op de vraag hoe sportartsen kunnen zorgen voor een veilige omgeving. Eerder publiceerde de VSG de Leidraad Medisch Handelen in de Sport, die sportartsen steunt bij medisch-ethische dilemma’s.