Volg ons op Twitter

Sportgeneeskunde

Onderwijs

De afdeling sportgeneeskunde in de Sport- en beweegkliniek-heeft zich mede ten doel gesteld om kennisoverdracht vanuit en over het specialisme sportgeneeskunde te bevorderen.

De sportartsen van de Sport- en beweegkliniek begeleiden regelmatig:

  • co-assistenten van het VUMC en AMC Amsterdam. Dit zijn studenten geneeskunde in opleiding tot basisarts. Een co-assistent loopt veelal mee en kan onder supervisie delen van het sportmedisch onderzoek doen.
  • arts-assistenten sportgeneeskunde. Dit zijn jonge, klare en afgestudeerde artsen die aan het begin staan van hun carrière en zich (nog gaan) specialiseren in een vakgebied van de geneeskunde. Een arts-assistent voert al naar gelang van zijn/haar ervaring onder supervisie van de sportarts bepaalde onderzoeken zelfstandig uit.
  • sportfysiotherapeuten (i.o.). Dit zijn geïnteresseerde sportfysiotherapeuten dan wel sportfysiotherapeuten in opleiding die meelopen met de sportarts om inzage te verkrijgen in de klinische praktijk van het specialisme sportgeneeskunde. De sportfysiotherapeut en sportarts werken in de dagelijkse sportmedische praktijk veel samen, waarbij de rode draad van het beleid na diagnostiek uitgezet wordt door de sportarts.

Bijscholingen

De sportartsen van de Sport- en beweegkliniek geven zeer regelmatig voordrachten aan collega-specialisten, huisartsen en (sport)fysiotherapeuten, maar ook aan verenigingen of bijzondere selecties in bepaalde takken van sport alsmede t.b.v. het met de Sport- en beweegkliniek samenwerkende CIOS.

In 2008 werd een minisymposium voor huisartsen georganiseerd en later dat jaar een tweedaagse bijscholing sportgeneeskunde voor DOKH (huisartsenbijscholingsorganisatie Noord-Holland). In 2009 werd een minisymposium voor alle sportfysiotherapeuten in de regio Haarlem en omstreken georganiseerd.

Sinds januari 2013 komt er maandelijks een groep (sport)fysiotherapeuten uit de regio bij de Sport- en Beweegkliniek voor overleg. Onder begeleiding van de sportartsen worden ingebrachte casuïstieken uitgebreid besproken.