De Sport- en Beweegkliniek (SBK) is gespecialiseerd in het voorschrijven en begeleiden van (sport)revalidatie op maat bij chronische ziekten zoals hartfalen (hartpatiënten), hypertensie, diabetes mellitus, COPD, kanker, chronische moeheid, overgewicht en deconditionering (conditieverlies). Het laatste jaar is daar de populatie cliënten met restklachten na en doorgemaakte COVID infectie bijgekomen.
Om een dergelijk traject goed te kunnen opstarten zal de specialist altijd starten met een uitgebreide screening bestaande uit anamnese, lichamelijk onderzoek, longfunctie en ECG (hartfilmpje) in rust gevolgd door een uitgebreide maximale inspanningstest met 12-kanaals ECG en ademgasanalyse, ook wel oxycometrie of spiro-ergometrie genoemd.
Op basis van de uitkomsten van dergelijk onderzoek kan de sportarts u geheel op maat, rekening houdend met uw kwetsbaarheden, van sportmedisch advies voorzien. De sportarts zal u een individueel programma voorstellen dat u twee tot drie maanden al of niet onder begeleiding van een fysiotherapeut zult doorlopen. Aan het einde en soms halverwege zal maximaal inspanningsonderzoek worden herhaald om de effecten van het individuele beweegprogramma te meten om zo nodig het trainingsschema aan te passen.
De huisarts krijgt altijd bericht en zal ook in overleg met uw behandelend specialist een afschrift van het sportmedisch verslag worden toegezonden. De verwijzing voor begeleiding op locatie door een fysiotherapeut wordt door uw sportarts zelf in gang gezet.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat sport en bewegen, op de juiste wijze uitgevoerd, leidt tot verbeterde fitheid en duuruithoudingsvermogen, ook bij chronische hart- en longaandoeningen. Verder leidt sport en matig intensief bewegen tot verbetering van glucose- en vetstofwisseling, gewichtsreductie, verbeterde insulinegevoeligheid bij diabeten, verhoogde immuniteit (weerstand) bij kankerpatiënten en verhoogde psychische weerbaarheid bij stemmingsstoornissen.
Er geldt een verplicht eigen risico voor de basiszorgverzekering. Voor 2024 is dit € 385,-. Met een zorgvraag (dus met verwijzing) valt het onderzoek onder de basisverzekering. Er wordt dan een DBC traject geopend. Is er geen zorgvraag dan valt de sportgeneeskundedekking deels onder een eventuele afgesloten aanvullende zorgverzekering waarvoor geen verplicht eigen risico geldt. In de aanvullende verzekering bepaalt elke verzekeraar zelf al of niet de hoogte van de vergoedingen. Een consult sportgeneeskunde zal via de basiszorgverzekering worden vergoed.